Fokusområder for Hunde

For at opnå og opretholde en optimal sundhed og velvære for hunde kræves en dybdegående forståelse af deres forskellige fysiologiske systemer. Vores dyr er komplekse skabninger, og deres helbred afhænger af en velafbalanceret tilgang til forskellige aspekter af deres liv. Her kigger vi på nogle af de primære sundhedssystemer hos hunde og hvordan de interagerer for at sikre deres trivsel.
Her finder du også supplerende matrialefor en bedre forståelse vores rapporter bedre.
Sukkerstofskiftet

Sukkerstofskiftet:

(Glukose belastning) Ved indtagelse af foder, optages næringsstofferne fra tyndtarmen til blodbanerne og lymfekarrene, til energianvendelse og lagring, hvor glukose (sukkerstoffer) i denne proces er den væsentligste energikilde. Ved ubalancer kan det påvirke insulinproduktionen og blodsukkerbalancen.

Proteinsyntese

Proteinsyntese:

Virker ikke optimal, den styrer omsætningen af aminosyrer til proteinerne inde i cellerne og at cellerne skal kunne udføre deres job. - Husk hormoner bliver produceret af aminosyrer.

Oxidativ Stress/Inflammation

Oxidativ stress/inflammation:

Er cellemembranen ikke stærk nok? Kan der være inflammation i hestens krop, led, tarm, muskler, bindevæv m.m. Er hesten stresset, været til mange stævner, generelt mere presset end normalt? Stress/følelser kan gå i hestens mave og det kan påvirke fordøjelsen i den negative retning. F.eks. ved staldskifte eller ny ejer, for hård træning, er du stresset? - Vi anbefaler ofte pre biotika og eller pro biotika.

Mikroflora/balance

Mikroflora/balance:

Tarmbakteriefloraen skal fungere, ellers virker immunforsvaret heller ikke optimalt, eller produktion af hormoner m.m. Vi anbefaler tilskud af en god kvalitet pro biotika og eller pre biotika.

Leverstofskifte

Leverstofskifte:

Ses en markering i denne, handler det om at hestens enzymproduktion er i ubalance, det kan skyldes stress eller lavt stofskifte. Det kan gå ud over hestens fordøjelse og udrensning. Det vil på sigt svække hesten både fysisk og humørmæssigt.

Immunsystem

Immunsystem:

Bliver hovedsageligt produceret i tarmen, samt i knoglemarven. Husk at alle kroppens celler først og fremmest bliver produceret af hestens eget blod. Så for at have sundt blod, der kan producere nye blodceller og stamceller, er det nødvendigt at opretholde en god pH-balance i blodet. Tjek også̊ for mangel på aminosyrer. Kæd det ligeledes sammen med langvarig hård træning/stress /kronisk inflammation.

Hvile

Hvile:

Det er nødvendigt med mere hvile/ro. Hesten er simpelthen træt. Sørg for hesten går i en harmonisk gruppe, hvor der er plads til hvile og ligge ned.

Hormonbalance

Hormonbalance:

Hormoner dannes i den endokrine kirtler, samt i en sund tarm. De dannes af proteiner og fedtsyrer. Hvis proteinsyntesen ikke fungerer, kan hesten have problemer med hormonbalancen, fordi der ikke er materiale til produktionen af hormoner. Stress påvirker hypotalamus, der sender stress signaler videre til Hypofysen og derefter videre til alle hormonelle kirtler, særligt til binyrer HPA-aksen (binyre stress – hvis det er langvarigt), skjoldbruskkirtel, (øgning af stofskiftehormon tyroxin), bugspytkirtel (øgning af insulin og glukagon for at kunne få leveren til at udskille mere glukose og dernæst for at få det ind i cellerne til ”flugten”.

Hjerte/kar system

Hjerte/kar system:

Kan være mangel på næringsstoffer og fedtstoffer, samt muligvis Q10, der alt sammen ”fodrer” hjertes celler, vigtigt hesten har sunde og stærke blodårer. Tænk også langvarig stress/kronisk inflammation.

Hjerne sundhed

Hjerne sundhed:

Er afhængig af vigtige faktorer som søvn og hvile, tilstrækkelig ernæring g undgåelse af giftige metaller i både foderet og miljøet. Disse elementer spiller en afgørende rolle i at opretholde en sund hjernefunktion hos heste. Ved at sikre tilstrækkelig hvile, en ernæringsrig kost, undgåelse af giftige metaller, en sund tarmfunktion samt passende fysisk aktivitet kan man bidrage til at bevare en optimal hjernefunktion hos heste.

Fedtstoffer er vigtige, de fedtstoffer beskytter neuronerne (hjerneceller - myelinskeder) og beskytter også mod EMF. EMF er en trussel mod hjernesundhed. Forbindelsen mellem tarm og hjerne, er vigtig. Derfor er en sund tarm også afgørende for hjernesundhed. Balanceret bevægelse, fysisk udfoldelse er nødvendigt, modsat er ekstrem udfoldelse/fysiske påvirkninger, ikke godt for hjernesundheden, på den lange bane = stress. Det kan give depression, stress og desuden lavt stofskifte. Blodcirkulation og et stærkt hjerte/kar system er vigtigt. - ”Social aktivitet” med andre heste, er vigtigt da hesten er et flokdyr, men kan også have den modsatte virkning, hvis der er for lidt plads.

Følelser

Følelser:

Stress, det mentale og nedtrykthed i cellerne (typisk mangel på basiske mineraler, væske samt visse aminosyrer m.m.) Det er ofte ”undertrykte” følelser (stald problemer, territoriale problemer, stress). Eller ubalance i fordøjelseskanalen, lavt stofskifte efter højt stofskifte (uopdaget) efter en lang periode med performance og stress, konkurrencer, transport m.m

Fordøjelsesstress

Fordøjelsesstress:

Muligt at nedbrydning af foderet ikke virker optimalt. Er hestens afføring god fast/blank? Mave– stress/følelser kan gå i hestens mave og det kan påvirke fordøjelsen i den negative retning - Vi anbefaler derfor probiotika. En hest på 500 kg producerer ca. 15-20 kg afføring pr dag – forudsat tarmen er i optimal funktion. Mave– stress/følelser kan gå i hestens mave og det kan påvirke fordøjelsen i den negative retning - Vi anbefaler derfor probiotika.

Fedtsyrestofskifte

Fedtsyrestofskifte:

Dette består både af fedtnedbrydning og fedtdannelse, hvordan cellen omsætter fedtstoffer og hvordan energi omsættes ved hjælp af nedbrydning af fedt. Hvis det er belastet, er det et fokusområde i rapporten, kan det skyldes mangel/overdosering/forkert indbyrdes forhold mellem omega 3 og 6 i kroppen. Det kan også skyldes utilstrækkelig optagelse af fedt fra kosten på grund af andre næringsmæssige mangler eller dårlig mikrobiom i tarmen samt tarmmikrobiota samt nedsat funktion af tarmcellerne.

Hestens samlede behandling af fedt, fungerer ikke optimal. Dette består både af fedtnedbrydning og fedtdannelse, hvordan cellen omsætter fedtstoffer, og hvordan der udvindes energi via nedbrydning af fedt. - Hvis fedtsyrestofskifte ikke fungere optimalt, bliver cellevæggen svækket, og så har hesten svært ved at beskytte sig mod elektromagnetiske frekvensen, tungmetaller osv.

Afgiftnings system

Afgiftnings system:

Kan betyde at tarmen ikke kan komme af med sit affald. Leveren kan ikke rense ordentlig ud.

Cellerne kan ikke komme af med sit ”sure” affald. Cellerne bruger flere veje til at udskille sine affaldsstoffer. Gennem det normale stofskifte, samt via tarmen, lymfe, lunger, hud (sved). Hvis fordøjelsen er belastet og ikke fungere optimalt (markering i fordøjelsesstress/Mikroflora), kan andre veje vælges, for at sikre kroppens pH-balance og at væv, muskler og organer ikke svækkes af ophobede affaldsstoffer.

For at støtte cellernes rensningsprocesser hos heste er det gavnligt at øge indholdet af basiske mineraler i foderet, såsom magnesium, kalk, kalium og natrium (f.eks. Himalayasalt). Det er også vigtigt at sikre tilstrækkeligt indtag af frisk vand. Desuden er en sund lever afgørende for effektiv udrensning af affaldsstoffer og eventuelle medicinrester i kroppen, hvilket fremmer leversundheden.

- Ofte er det natrium-kalium-pumpen i cellerne, der ikke fungerer optimalt. Dette kan resultere i, at cellerne har svært ved at eliminere affaldsstoffer og samtidig modtage vigtige næringsstoffer (gennem osmose)."

Binyresystem

Binyresystem:

Viser at cellerne er stressede, måske pga. stress udefra eller dårlig optagelse at foderet, mangel på væske og udfordringer med at opretholde pH-værdier. Det kan også indikere, at hesten spiser for meget sukkerholdigt foder, som er stress for kroppen og derved producerer binyrerne adrenalin eller andet stress hormon, selvom hesten ikke reelt er stresset.

Bevægeapparatet

Bevægeapparatet:

Måske har hesten fået en skade. Skade fra et uheld, led problemer, kan også være mælkesyreophobninger, sadel som trykker. Sørg for hesten får godt med frisk vand. Hvis det vises som nr. 1 i rapporten, anbefaler vi ofte en udredning/undersøgelse af en dyrlæge, behandler fra Eliteteamet eller Bemer behandling.

Energiproduktion

Energiproduktion:

Handler om hvordan arbejder cellerne/stofskiftet, kan den omsætte fedt, kulhydrat og protein til god energi. - Primært dannelse af ATP v krebb`s cyclus (citronsyrecyclus)

Cellulær hydrering

Cellulær hydrering:

Væskemangel – vil sige den ikke optager vandet godt nok, eller den ikke har ro til at drikke, eller den ikke får lov i hierakiet, eller den simpelthen ikke har god tilgang til frisk vand. – tjek om den mangler Q10 (celleåbneren)

EN

DK

Har du spørgsmål?
Hvis du har brug for svar eller har uddybende spørgsmål, så står vi klar til at besvare dem.
Kontakt os